Penamat dunia semakin dekat, lebih 600% di wilayah Mekah menghijau sejak 5 bulan lalu

Pusat Nasional untuk Pembangunan Tumbuhan dan Memerangi Penggurunan Arab Saudi melaporkan bahawa selama 5 bulan yang lalu, kawasan Mekah mengalami peningkatan kawasan hijau sebanyak lebih 600 peratus. Ini berlaku disebabkan oleh musim hujan yang melanda negara itu dengan jumlah hujan mencapai 200 milimeter di beberapa tempat, seperti yang dilaporkan oleh Arab News.

Analisis data dari teknologi penderiaan jauh menunjukkan bahawa kawasan hijau mencapai 3,529.4 kilometer persegi pada bulan Ogos, mewakili 2.3 peratus daripada jumlah kawasan di rantau tersebut. Kemudian, angka tersebut meningkat secara beransur-ansur seiring dengan peningkatan hujan yang mencapai 26,256 kilometer persegi menjelang akhir tahun.

Pada bulan Disember, 17.1 peratus dari wilayah itu telah ditumbuhi tumbuh-tumbuhan. Pertumbuhan ini terutama berlaku di kawasan pergunungan dan tanah tinggi sepanjang pantai Laut Merah, dengan ketinggian antara 500 hingga 2,600 meter, termasuk di Mekah, Taif, Al-Laith, Al-Jammoum, Al-Kamil, dan Khalis.

Penamat dunia semakin dekat, lebih 600% di wilayah Mekah menghijau sejak 5 bulan lalu

Pusat kerajaan Arab Saudi mengumumkan bahawa mereka sedang mengkaji status kawasan-kawasan hijau ini menggunakan teknologi penderiaan jauh dan kecerdasan buatan (A.I). Kajian ini mencakup pemantauan perubahan dalam tapak projek penanaman hutan, penjejakan perubahan penutupan tanah, pengiraan jumlah hujan, kepadatan tumbuh-tumbuhan, dan penilaian kesihatan tumbuhan. Ini diharapkan dapat membantu mencapai matlamat projek penanaman hutan dan Inisiatif Hijau Arab Saudi.

Sebelum ini, Arab Saudi telah mengumumkan penemuan emas di kawasan sepanjang 100 kilometer ke selatan lombong Mansourah Massarah, di wilayah Makkah. Penemuan ini menjadi bukti potensi sumber mineral yang belum diterokai di negara tersebut.

BACA:
Kecoh satu kampung, penduduk kecut perut jumpa pocong kecil depan rumah
Wanita berusia 20 tahun ambil masa satu minit rompak kedai emas, semata-mata niat nak balas dendam
Pekerjaan makan tuan, bekas jururias kongsi pengalaman cabut bulu mata jenazah ibu saudara sendiri