Pengerusi Hal Ehwal Agama Islam Johor tubuh pusat pemulihan untuk golongan LGBT

Pengerusi Hal Ehwal Agama Islam Johor tubuh pusat pemulihan untuk golongan LGBT.

Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam negeri Johor, Mohd. Fared Mohd. Khalid, telah mengumumkan bahawa kerajaan negeri akan menubuhkan pusat pemulihan untuk menangani isu akidah terpesong dan individu yang terlibat dalam hubungan sesama jantina.

Menurut laporan dari Utusan, pusat pemulihan untuk golongan yang terlibat dalam hubungan sesama jantina ini adalah yang pertama di Malaysia. Pusat tersebut kini dalam proses persiapan untuk menerima modal di bahagian pejabat, asrama pelatih lelaki dan wanita.

“Pusat ini dijangka akan beroperasi sepenuhnya pada bulan Julai 2024,” katanya.

Majlis Agama Islam Johor juga telah memperuntukkan RM15 juta setahun kepada Pertubuhan Kebajikan Saudara Kita untuk melaksanakan pelbagai aktiviti dakwah, termasuk memberi sokongan kepada golongan mualaf.

Mohd. Fared menyatakan bahawa sebanyak 2,845 orang telah mendaftar sebagai mualaf sejak tahun 2020 hingga November lalu. Jumlah ini merangkumi 728 orang pada tahun 2020, 688 orang pada tahun 2021, 796 orang pada tahun 2022, dan 633 orang pada November 2023.

“Saudara baharu kita yang mendaftar di negeri Johor terdiri daripada pelbagai kaum, termasuk Cina, India, Iban, Bidayuh, Kadazan, Orang Asli, serta warga asing dari Filipina dan Vietnam,” katanya.

Pertubuhan Kebajikan Saudara Kita, yang ditubuhkan oleh Jabatan Agama Islam Johor (JAIJ) pada tahun 2020, turut berperanan dalam melaksanakan Modul Pengajian Islam berkaitan akidah, ibadah, muamalat, sirah, akhlak, dan pengajian al-Quran. Selain itu, pertubuhan ini memberikan bimbingan keagamaan kepada mualaf dalam usaha mempertingkatkan syiar Islam dan menjaga kebajikan mereka. Beberapa kursus yang dijalankan termasuk Islam Pilihanku, Kem Sinar Ibadah, Majlis Iftar Ramadan, Program Ziarah Riadah, dan Sambutan Maulidur Rasul.

BACA:
Tindakan wanita ini buat penyampai radio tercengang, bangga cerita rampas suami orang
Hanya menggunakan sebidang kecil tanah, arkitek berjaya bina hotel paling nipis di dunia
Syarikat keluar iklan cari pengecap kaki ayam, bakal dibayar RM13,000 untuk rasa dua hidangan