Penjara lama yang gunakan khidmat kucing, untuk mengawal banduan dan masalah tikus

Penjara lama yang gunakan khidmat kucing, untuk mengawal banduan dan masalah tikus.

Sebuah penjara tertua dan terbesar di Chile, Amerika Selatan, bukan sahaja memiliki lebih daripada 4,900 banduan, malah ia juga ‘memenjarakan’ lebih daripada 100 ekor kucing. Penjara ini dikenali sebagai Pusat Tahanan Pencegahan Santiago Selatan (CDP) atau lebih dikenali sebagai Penjara Santiago Lama, dan tempatan memanggilnya La Peni.

Kira-kira sepuluh tahun yang lalu, beberapa ekor kucing diperkenalkan ke penjara tersebut untuk mengawal populasi tikus. Namun, bilangan kucing ini meningkat sehingga mencapai 100 ekor kerana tiada tindakan kawalan terhadap pembiakan mereka.

Selain daripada menangkap tikus, kucing-kucing ini juga memberikan kasih sayang kepada banduan yang dipenjarakan. Kebanyakan banduan mempunyai hubungan akrab dengan kucing-kucing ini.

Sama seperti banduan, 100 ekor kucing ini menghadapi pelbagai cabaran. Mereka mendapat makanan daripada lebihan makanan yang diberikan oleh banduan, dan ada yang tidak makan untuk memastikan kucing-kucing ini mempunyai makanan yang cukup.

Selain itu, kucing-kucing ini tidak mempunyai tempat untuk membuang najis kerana kawasan tanah di sekitar taman rekreasi penjara itu disemen. Oleh itu, kucing-kucing ini terpaksa membuang najis merata-rata di atas lantai semen.

Penjara lama yang gunakan khidmat kucing, untuk mengawal banduan dan masalah tikus

Namun, banduan di penjara ini tidak terlalu risau mengenai kebersihan penjara atau masalah kekurangan makanan. Mereka lebih bimbang tentang ketiadaan doktor haiwan untuk memeriksa kucing-kucing tersebut.

Kerisauan ini menyebabkan Felinnos Foundation, badan amal perlindungan kucing, mencadangkan pemeriksaan terhadap kucing-kucing ini kepada pihak berkuasa penjara. Awalnya, pihak berkuasa agak enggan membenarkan pemeriksaan ini kerana mengawal pembiakan kucing bukanlah tanggungjawab mereka. Tetapi, setelah isu kebersihan diketengahkan, mereka bersetuju untuk membenarkan pemeriksaan tersebut.

Menurut jurucakap Humane Society International (HSI), pihak berkuasa penjara kini memahami kepentingan kucing-kucing ini terhadap banduan. Kucing-kucing ini digunakan sebagai sokongan mental bagi banduan sepanjang mereka dipenjarakan.

Daniela Paula Benavides Sanchez, pengarah HSI di Chile, menyatakan bahawa keadaan kucing-kucing di penjara ini mencabar dan telah menyebabkan masalah kesihatan. Kucing-kucing ini mengalami jangkitan mata dan telinga, masalah kutu, cacing, kerengsaan kulit, kekurangan zat makanan, dan luka akibat pergaduhan sesama kucing.

HSI dan Felinnos Foundation bersama-sama memberikan rawatan kesihatan kepada kucing-kucing ini dengan kerjasama dari Gendarmerie Chile, perkhidmatan penjara kebangsaan negara itu, selama tiga hari. Semua kucing diberi pemeriksaan kesihatan lengkap, dimandulkan, disterilkan, dan diberi vaksin rabies. Selepas pemerhatian semalam, kucing-kucing ini disatukan semula dengan penjaga banduan atau dikembalikan ke tempat asal penemuan mereka.

Daniela menyatakan bahawa kucing-kucing ini telah membantu banduan untuk menyesuaikan diri dan memperbaiki kualiti hidup mereka dalam penjara. Penjaga banduan yang merawat kucing ini menunjukkan kesayangan kepada haiwan ini.

La Peni, penjara terbesar dan tertua di Chile, sepatutnya hanya mempunyai kapasiti maksimum untuk 2,400 banduan, tetapi kini mempunyai dua kali ganda kapasiti tersebut. La Peni adalah penjara reman di mana banduan menunggu dan menjalani perbicaraan, tetapi data menunjukkan kebanyakannya memenjarakan mereka yang menjalani hukuman.

Daniela menyatakan bahawa kucing-kucing di La Peni membantu banduan untuk menyesuaikan diri dan menjadikan ia lebih senang untuk berurusan dengan mereka. Pemeriksaan dan rawatan untuk kucing-kucing ini bukan sahaja untuk kebajikan haiwan, tetapi juga membantu meningkatkan kehidupan banduan semasa dan selepas pembebasan. Salah seorang banduan bahkan ingin membawa kucingnya bersama-sama selepas pembebasan mereka.

BACA:
Bekas tempat menyimpan senjata api bertukar mewah, jadi ‘bunker’ lindung diri dari ‘hari kiamat’
Penginap homestay perangai T20, tak hargai pemberian pemilik rumah, siap kutuk dan caci barang sedekah
Menantu tiada hati perut, tolak ibu mentua sampai jatuh tertiarap atas lantai