Penyanyi Ezlynn dedah rahsia yang unik tentang arwah Datuk M Daud Kilau, kalau masuk studio..

Penyanyi Ezlynn dedah rahsia yang unik tentang arwah Datuk M Daud Kilau, kalau masuk studio…

Bahasa Melayu mempunyai keunikan kerana ia dilahirkan dalam dua bentuk tulisan iaitu jawi dan rumi.

Sebelum penggunaan rumi, bahasa Melayu telah menggunakan tulisan jawi yang muncul sekitar 1300 Masihi dan berkait rapat dengan kedatangan Islam, terutamanya dengan kehadiran orang Parsi di Tanah Melayu pada masa itu.

Abjad Arab diperkenalkan dan diubahsuai untuk sesuai dengan bahasa Melayu klasik lisan. Penemuan batu bersurat Terengganu yang bertarikh 702 Hijrah (1303 Masihi) menjadi bukti penggunaan tulisan jawi pada era tersebut.

Ketika bahasa Melayu semakin meluas dan menjadi terkenal kerana keterikatan dengan Islam, kedudukan masyarakat dan agama itu diakui dalam takrif Perlembagaan Malaysia.

Walaupun terdapat kecenderungan untuk mengabaikan tulisan jawi dalam beberapa dekad terkini, masih ada individu yang tetap menghargai dan menganggap tulisan jawi sebagai sesuatu yang keramat.

Penyanyi Ezlynn dedah rahsia yang unik tentang arwah Datuk M Daud Kilau, kalau masuk studio..

Penyanyi Ezlynn, yang pernah merakamkan lagu “Pening” bersama Allahyarham Datuk M. Daud Kilau hampir dua dekad yang lalu, menggambarkan Allahyarham sebagai tokoh yang memberikan penekanan kepada penampilan diri.

Ezlynn menyatakan bahawa Allahyarham sentiasa menjaga penampilannya, sering kelihatan kemas, dan memberikan penekanan kepada gaya fesyen yang ‘on point’ tanpa mengira keadaan.

“Arwah menjaga personalitinya. Kita tidak akan melihat beliau dalam keadaan tidak bersedia. Gaya fesyen yang digunakan sentiasa kemas dan tidak ada konsep ‘biasa-biasa’ dalam setiap penampilannya. Arwah sentiasa serius dalam kerja dan tidak mengambil ringan tugas yang diberikan kepadanya. Dari segi personaliti, arwah lembut tetapi tegas dalam kerjanya,” katanya.

Ezlynn berkongsi pengalaman merakam lagu “Pening” yang dimuatkan dalam album keduanya, “Pssst” yang diterbitkan pada tahun 2004. Dia mendedahkan bahawa Allahyarham M. Daud tidak membaca tulisan rumi, dan oleh itu, lirik lagu “Pening” perlu ditulis dalam tulisan jawi.

Penyanyi ini turut berkongsi nasihat yang berguna yang diberikan oleh Allahyarham, yang menyatakan bahawa apabila tampil di pentas, terutama bersama pasangan duet, penumpuan harus sentiasa diberikan kepada pasangan untuk menyampaikan jiwa lagu dengan lebih efektif.

Ezlynn mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham M. Daud dan mendoakan agar mereka tabah menghadapi dugaan ini. M. Daud menghembuskan nafas terakhir pada usia 85 tahun di Hospital Teluk Intan, Perak.

BACA:
Ini rupanya tujuan asal sesetengah lif ada cermin didalamnya, bukan sekadar hiasan semata-mata
Arab Saudi dilanda fenomena yang jarang berlaku, gunung memutih sebab salji
Sekolah rendah tubuh kelab syaitan lepas sesi pembelajaran, cetus tentangan hebat pemimpin agama dan penduduk