Rezeki terpijak pemandu teksi, jumpa bag berisi RM10,000 tengah jalan

Seorang pemandu teksi motosikal di Pattaya telah menerima pujian atas kejujuran beliau, seperti yang dilaporkan oleh portal berita Pattaya Daily News semalam.

Pujian itu diberikan kepada pemandu teksi motosikal tersebut selepas beliau menghantar sejumlah besar wang yang tercicir kepada pihak polis, kejadian yang berlaku di jalan raya berhampiran sebuah hotel pada 5 Januari yang lalu.

Rentactic Register Page

Wilailak Pimnoi, 58 tahun, sedang menanti pelanggan di Pattaya Third Road sekitar pukul 8.30 malam waktu tempatan. Tiba-tiba, beliau ternampak sebiji beg yang mengandungi wang sebanyak €1,500 (RM7,632) dan 10,800 baht (RM1,432) terletak di atas jalan raya.

Tanpa berfikir panjang, Wilailak mengambil beg tersebut dan dengan segera menghubungi polis Pattaya. Pihak polis tiba di tempat kejadian tidak lama kemudian.

Polis memberikan pujian kepada Wilailak atas kejujuran dan kebaikan hatinya, dan mereka berhasrat untuk mencari pemilik wang tersebut.

Pihak polis menyatakan bahawa wang tersebut akan disimpan sebagai bahan bukti sehingga pemiliknya dapat mengambilnya semula.

BACA:
Pemilik flat selera kondo, selamba pasang gril besi di koridor sampai halang laluan penduduk dan pekerja
Tak sangka, guru yang Kantoi hina anak murid autisme dalam group whatsapp rupanya ada ‘plot twist’
Pemandu teksi ambil masa 5 hari nak jumpa dan pulangkan duit lebihan pelanggan sebanyak RM111,000