Rupanya 12 jenama ini berasal dari Malaysia, nombor 5 tu pun ramai tak perasan dan menggunakannya

Rakyat Malaysia memang peminat setia ‘shopping’. Bila ada jualan atau promosi besar-besaran di mana-mana kedai, pasti tempat itu akan dipenuhi oleh pengunjung. Yang menariknya, rakyat Malaysia tidak terlalu kisah tentang jenama yang dijual; jenama tempatan turut menjadi pilihan utama.

Anda mungkin terkejut apabila mengetahui bahawa beberapa jenama terkenal sebenarnya berasal dari Malaysia.

Lewré

Rupanya 12 jenama ini berasal dari Malaysia, nombor 5 tu pun ramai tak perasan dan menggunakannya

Walaupun mungkin sukar diteka, Lewré sebetulnya adalah jenama Malaysia. Dilancarkan oleh Datuk Lewre Lew pada tahun 1997, Lewré telah menjadi pilihan popular di kalangan selebriti dan kerabat diraja. Rekaannya kini dikenali di seluruh dunia, dan pengasasnya telah mendapat bimbingan daripada pereka kasut terkenal Malaysia, Jimmy Choo.

San Francisco Coffee

Meskipun namanya mengingatkan pada bandar di Amerika, San Francisco Coffee adalah jenama Malaysia. Dilancarkan pada tahun 1997 oleh seorang lelaki Amerika yang jatuh cinta dengan San Francisco, kedai kopi ini kini mempunyai lebih dari 33 cawangan di Lembah Klang.

BONIA (Sembonia dan Carlo Rino)

BONIA, Sembonia, dan Carlo Rino sebenarnya adalah jenama Malaysia yang mendapat inspirasi dari Itali. Ditubuhkan pada tahun 1974 oleh Pengerusi Eksekutif Kumpulan S.S. Chiang, BONIA kini juga memiliki lesen untuk mengedarkan beberapa jenama terkenal lain.

The Manhattan FISH MARKET

Meskipun namanya bersifat Amerika, The Manhattan FISH MARKET diinspirasikan oleh sebuah restoran ikan di Brooklyn. Asal usul Malaysia restoran ini adalah sebuah usaha bersama antara George Ang dan Dr. Jeffrey Goh, yang bangga dengan identiti Malaysia mereka.

1901 Hot Dog

1901 Hot Dog mungkin kelihatan seolah-olah telah wujud sejak 1901, tetapi ia sebenarnya diasaskan pada tahun 1997 di Malaysia. Nama ‘1901’ diambil dari sejarah pertama kali ‘hot dog’ diumumkan di New York pada tahun 1901.

Gardenia

Gardenia, yang terkenal dengan rotinya, adalah jenama Malaysia yang bermula pada tahun 1969. Ia diasaskan oleh seorang rakyat Amerika, Horatio Sye Slocumm, yang dihantar ke Malaysia untuk memulakan perniagaan bakeri.

Fipper

Fipper, yang dikenali dengan reka bentuk seliparnya yang ‘simple and nice’, adalah hasil ciptaan Malaysia. Dilancarkan pada tahun 2008 oleh Jack Lim, selipar ini menggunakan getah dari Thailand dan telah menjadi pilihan popular dalam kalangan generasi muda.

Beryl’s

Coklat Beryl’s, yang mendapat penerimaan baik di peringkat antarabangsa, adalah produk tempatan. Diasaskan pada tahun 1995 dengan menggunakan koko dari Ghana, Beryl’s mempunyai lebih dari 70 jenis coklat, termasuk perisa durian dan cili.

Vochelle

Vochelle, yang dihasilkan oleh Maestro Swiss, sebuah syarikat Malaysia, merupakan produk yang dieksport ke lebih dari 20 buah negara. Selain daripada coklat, Maestro Swiss juga menghasilkan minuman Vico yang terkenal.

OGAWA

Meskipun namanya Jepun, OGAWA adalah jenama Malaysia. Dilancarkan pada tahun 1996 oleh Wong Lee Keong dan Lim Poh Khian, OGAWA terkenal dengan produk-produk kesihatan dan kecergasan.

British India

British India, jenama fesyen yang popular, adalah hasil dari Malaysia. Ditubuhkan pada tahun 1994 oleh Pat Liew, ia mengusung konsep rekaan bajunya dalam kategori seperti Classic, Yoga, Traveler, dan Adventure.

Bufori

Bufori, yang menghasilkan kereta mewah, adalah jenama Malaysia yang diasaskan oleh tiga beradik keturunan Lubnan dari Australia. Dibina di Kepong atas pelawaan Tun Dr Mahathir Mohamad, Bufori telah menjadi pilihan eksklusif di pasaran kereta mewah.

Padini

Padini Holding Berhad bermula sebagai Syarikat Pengilangan Pakaian Hwayo pada tahun 1971. Sejak itu, ia telah menjadi jenama pakaian yang popular di Malaysia, dengan pelbagai produk untuk wanita dan lelaki.

Jenama-jenama ini menunjukkan bahawa Malaysia mempunyai pengeluaran berkualiti yang setanding dengan jenama antarabangsa, dan kebanyakan daripadanya telah berjaya menarik perhatian di pasaran global.

BACA:
Sebak! Isteri beranak tanpa suami disisi, anak lelaki sulong ambil alih tugas azankan adik dan tanam uri
Suami isteri berputih mata, anjing peliharaan telan duit tunai RM18,548
Program Subuh Macam Jumaat Alif Satar jadi perhatian dan pujian pempengaruh luar negara