Sangat menjijikkan, video tangki air di sebuah kolej kediaman UMS penuh ulat tular!

Sangat menjijikkan, video tangki air di sebuah kolej kediaman UMS penuh ulat tular!.

Universiti Malaysia Sabah (UMS) mengesahkan kejadian pencemaran di sebuah tangki air di salah satu kolej kediamannya.

Pusat Komunikasi Korporat UMS menyatakan bahawa pihak pengurusan universiti telah mengesahkan pencemaran tersebut selepas menjalankan siasatan berhubung video viral yang memaparkan penemuan ulat dalam tangki air di kampus.

“UMS sedar akan klip video yang telah dikongsi di media sosial baru-baru ini mengenai pencemaran tangki air di salah satu kolej pelajar di kampus UMS.

“Pengurusan UMS, melalui Jabatan Pembangunan dan Penyelenggaraan (JPP), telah meneruskan siasatan bagi mengesahkan kebenaran dakwaan yang terdapat dalam video tersebut.

“JPP mengesahkan bahawa kejadian ini berlaku pada salah satu tangki air di Kolej Kediaman Tun Pengiran Ahmad Raffae (KKTPAR) UMS,” ujar Pusat Komunikasi Korporat dalam kenyataannya.

Sangat menjijikkan, video tangki air di sebuah kolej kediaman  UMS penuh ulat tular!

Namun, pihak universiti menjelaskan bahawa tangki yang terjejas merupakan tangki daripada sumber air melalui sistem telaga tiub, dan ia tidak melibatkan sumber air utama dari Jabatan Air Negeri Sabah (Jans) yang digunakan sebagai sumber air harian pelajar.

Sejurus selepas kejadian itu, kontraktor penyelenggaraan UMS telah diarahkan untuk mengosongkan tangki yang tercemar.

“JPP juga memberi arahan kepada kontraktor penyelenggaraan untuk sentiasa memantau fasiliti bangunan di UMS bagi mengelakkan sebarang risiko terhadap keselamatan dan kesihatan pelajar, khususnya di KKTPAR.

“Pengurusan UMS akan terus memantau keadaan pelajar di KKTPAR untuk memastikan kesihatan mereka terjamin dan tidak mengganggu proses pembelajaran dan kehidupan seharian di kolej kediaman,” tambah Pusat Komunikasi Korporat.

Video yang dikongsi melalui TikTok menunjukkan keadaan tangki air yang penuh dengan ulat, mencetuskan rasa jijik di kalangan mereka yang menonton.

@beritaofficial.my ♬ original sound – beritaofficial.my
BACA:
Pemandu ambulans buat perangai, selamba berhenti beli pisang goreng semasa hantar pesakit ke hospital
Sering kali kita dapat melihat gambar pelaku maksiat dalam media sosial, boleh ke kita sebarkan? Ini jawapan Mufti Pulau Pinang
Doktor kongsi pengalaman sambut bayi di tepi lebuh raya Pantai Timur dalam sebuah lori