JebatDerhaka

Sikat misai vokalis kumpulan Queen dilelong dengan harga hampir RM1juta

Sikat misai vokalis kumpulan Queen dilelong dengan harga hampir RM1juta.

Meskipun telah lama meninggal dunia, pengaruh vokalis legenda, Freddie Mercury tidak luntur apabila 1,406 barangan peribadi miliknya dijual pada tanda harga yang tidak masuk akal.

Memetik Barrons, salah satu barang peribadinya yang menjadi perhatian ramai adalah Sikat Misai Tiffany yang dijual pada harga RM878,000 (£152,000).

Difahamkan, sikat berwarna perak dengan panjang 2.75 inci itu di jual pada harga RM3,400 (£600) ketika pra jualan. Namun, harganya kian melonjak pada pertengahan Ogos lalu hingga mencecah hampir RM138,756 (£24,000).

Perkara itu dimaklumkan oleh pengelola barangan Freddie Mercury, Sotheby’s di laman web.

“Barangan ini mengembalikan memori antara muzik, fesyen dan perhiasan,” katanya.

Sikat misai vokalis kumpulan Queen dilelong dengan harga hampir RM1juta

Pakar Sotheby, Gabriel Heaton berkata, dalam enam bidaan yang dibuat, setiap barangan dijual melebihi 98 peratus anggaran pra penjualan.

Tambahnya jualan atas talian sahaja berjaya meraih lebih RM40 juta (£7 juta) dan lebih daripada 41,800 bidaan telah dibuat sepanjang jualan.

Selain sikat, antara barangan lain yang dilelong adalah jam tangan Seiko berwarna merah yang kalis karat, kasut, dan beberapa anugerah miliknya.

“Kami menghabiskan waktu sekitar beberapa minggu hingga bulan dalam pameran itu. Sudah tentu banyak kejutan yang tidak masuk akal akan dipamerkan oleh orang ramai pada kami.

“Kami sudah menjangkakan namun tidak mengetahui berapa banyak. Tetapi sepanjang bidaan tersebut, kami sangat kagum dengan cinta dan kasih sayang yang ditunjukkan oleh mereka,” katanya,

Difahamkan, kebanyakan koleksi barangan bintang rock itu dijual kepada bekas tunangnya, Mary Austin dan rakan-rakan terdekatnya.

Untuk makluman, pelantun lagu Bohemian Rhapsody tersebut meninggal dunia pada November 1991 di usia 45 tahun.

Terdahulu, Piano Yamaha milik Freddie Mercury menjadi barangan paling mahal dijual pada harga RM9.8 juta (£1.7 juta) oleh pembeli dalam talian.

BACA:
“Mungkin perasaan aku, tapi ini la realiti yang aku nampak pada suami masa aku tengah mengandungkan anak pertamanya”
Ibu terkilan tengok badan anak berusia 13 bulan lebam kebiruan, terkejut dapat tahu bibik keruk guna syiling untuk buang angin
Guru tergamak umpan anak murid berusia 12 tahun ‘check in’ hotel di Genting Highland lepas balik sekolah