JebatDerhaka

Surat Osama Bin Laden tiba-tiba tular selepas 21 tahun, ada kena mengena dengan pergolakan negara timur tengah

Surat Osama Bin Laden tiba-tiba tular selepas 21 tahun, ada kena mengena dengan pergolakan negara timur tengah.

Keganasan Israel terhadap Palestin terus menjadi tumpuan utama di peringkat global sejak bulan lalu. Apa yang membuatkan situasi ini menarik kali ini ialah pendedahan mengenai kekejaman Israel yang telah mendapat pelbagai reaksi, baik dari mereka yang sebelum ini menyokong Zionis dan kini ‘bertaubat,’ mahupun dari mereka yang sentiasa memperjuangkan keadilan untuk Palestin.

Situasi ini jelas terlihat di media sosial, yang kini menjadi medan pertempuran untuk menegakkan kebenaran. Pelbagai kandungan dan video yang mendedahkan hipokrisi Israel dikongsi bukan hanya oleh masyarakat Islam tetapi juga oleh individu dari pelbagai latar belakang yang berkongsi tujuan untuk memberi kesedaran kepada umat manusia mengenai penindasan, hipokrisi, dan pembohongan yang dilakukan oleh Israel.

Minggu ini, pengguna media sosial mula berkongsi surat yang ditulis oleh Osama Bin Laden bertajuk “Letter to America,” yang diterbitkan 21 tahun lalu, atau tepat setahun selepas kejadian 9/11 yang meragut hampir 3,000 nyawa akibat serangan pesawat yang meruntuhkan bangunan Pusat Dagangan Dunia (WTC) di Amerika Syarikat.

Surat Osama Bin Laden tiba-tiba tular selepas 21 tahun, ada kena mengena dengan pergolakan negara timur tengah

Surat ini muncul di tengah-tengah kepanasan konflik yang berterusan antara Palestin dan Israel. Ia telah disebarkan oleh pengguna TikTok yang menemui transkrip surat tersebut yang diterbitkan oleh media British, The Guardian. Mereka kemudian mencipta kandungan reaksi selepas membaca surat yang ditulis oleh pemimpin Al Qaeda tersebut. Kandungan itu menjadi viral, memaksa The Guardian untuk mengeluarkan pautan asal ke dokumen surat itu.

The Guardian kemudian mengeluarkan respons menyatakan bahawa dokumen itu menjadi viral dalam talian “tanpa konteks yang lengkap.”

Surat Bin Laden sebagian besarnya menjawab soalan wartawan Barat mengenai mengapa mereka menyerang Amerika Syarikat. Bin Laden memberikan alasan seperti “anda menyerang kami, terus menyerang kami, dan kerana anda menyerang Palestin.” Selain itu, surat itu juga mendakwa bahawa rakyat Amerika telah menjadi “hamba” orang Yahudi yang mengawal ekonomi dan media negara itu, menyebabkan banyak yang tertipu tentang sejarah yang dimanipulasi Amerika. Bin Laden juga menyatakan bahawa penubuhan negara Israel yang tidak sah adalah salah satu jenayah, kesalahan, dan ketidakadilan yang harus dihapuskan.

Isu-isu yang ditegaskan oleh Osama Bin Laden dalam suratnya telah menjadi kandungan yang mempengaruhi di media sosial, dengan banyak yang menyokong hujah Bin Laden mengenai peranan Amerika dalam menyokong pencerobohan dan kekejaman Israel di Gaza.

Menurut laporan Time, seorang pengguna TikTok seolah-olah sedar atau bangkit dari lamunan selepas menyatakan bahawa apa yang mereka pelajari mengenai Timur Tengah, 9/11, dan keganasan adalah satu penipuan yang tidak adil oleh Amerika. Video tersebut mendapat perhatian dari pengguna media sosial, mengumpulkan hampir 1 juta tontonan sebelum ditarik keluar oleh TikTok atas alasan melanggar peraturan dan menyokong keganasan.

TikTok mengeluarkan kenyataan yang memetik kapsyen yang mengandungi reaksi netizen setelah membaca surat Osama bin Laden. “Kami secara proaktif dan agresif mengeluarkan kandungan ini dan sedang menyiasat bagaimana ia masuk ke platform kami,” kata TikTok melalui akaun rasmi X (dahulunya Twitter).

Berdasarkan laporan CNN, video yang memaparkan surat Bin Laden itu dikongsi dengan menggunakan hashtag #lettertoamerica. Video reaksi pengguna terhadap surat tersebut telah ditonton lebih 14 juta kali sejak hari Khamis. Walaupun begitu, kandungan yang menggunakan hashtag ini tidak lagi boleh dicari di TikTok, dan hasil carian untuk hashtag tersebut tidak lagi dapat ditemui kerana melanggar peraturan platform.

Surat Bin Laden ini seolah-olah membuka mata masyarakat dunia bahawa kekejaman dan ketidakadilan terhadap Palestin adalah kejahatan yang dirancang oleh negara-negara Barat dalam usaha untuk memadamkan sejarah. Kekejaman ini juga mencerminkan bahawa apa yang berlaku kepada Palestin lebih teruk dan lebih kejam daripada cerita Holokaus yang diiklankan oleh orang Yahudi.

BACA:
Kecoh satu pesawat, kuda dalam kargo kenderaan mengamuk dan terlepas ketika penerbangan
Gara-gara hantaran, wanita tamatkan riwayat hidup dalam bilik hotel
Bercanggah dengan tonggak akidah islam, Terengganu haramkan ajaran Mhd. Mohib Khouli