Susunan peristiwa ikut turutan kes cubaan tembak isteri dan pegawai yang cedera di KLIA

Negara kita kini dikejutkan dengan kes tembakan yang berlaku baru-baru ini di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1. Akibat kejadian tersebut, seorang pengawal peribadi tercedera dan terpaksa dimasukkan ke hospital.

Selepas tempoh pencarian sejak Ahad yang lalu, suspek yang dikenali sebagai Hafizul Harawi berjaya ditangkap oleh polis di Kota Bharu, Kelantan.

Berikut adalah kronologi kes tembakan tersebut:

Satu video yang tersebar luas di media sosial memaparkan suasana cemas di Balai Ketibaan KLIA Terminal 1 dengan amaran untuk berhati-hati.

Ketua Polis Selangor, Datuk Hussein Omar Khan, kemudiannya mengesahkan bahawa kejadian berlaku pada jam 1.15 pagi melibatkan seorang lelaki tempatan yang cuba menembak seorang wanita, yang juga isterinya.

Dua das tembakan itu telah melukakan orang lain sebelum suspek melarikan diri. Namun, Hussein menegaskan bahawa insiden tersebut tidak berkaitan dengan isu pengganas, ekstremis, atau gangguan awam. Sebaliknya, ia disebabkan oleh perselisihan antara suami dan isteri.

Kes ini disiasat di bawah Seksyen 307 Kanun Keseksaan kerana cubaan membunuh serta di bawah Akta Senjata Api.

Wanita yang terlibat, Farah Cie, kemudian memuat naik satu hantaran di Facebook menyatakan bahawa mangsa tembakan itu adalah pengawal peribadinya.

Pihak polis kemudian melancarkan operasi untuk menjejaki suspek yang melarikan diri ke Utara.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain, memberi amaran kepada suspek, Hafizul Harawi, 38, supaya memberi kerjasama dan menyerahkan diri di mana-mana balai polis.

Susunan peristiwa ikut turutan kes cubaan tembak isteri dan pegawai yang cedera di KLIA

Pihak polis mengeluarkan arahan kepada semua Ketua Jabatan Siasatan Jenayah kontinjen terdekat dan bersempadan dengan negara jiran untuk membantu dalam operasi mencari suspek.

Shuhaily mendedahkan bahawa suspek mempunyai rekod jenayah lampau termasuk ugutan jenayah, pencurian, dan penyamaran sebagai penjawat awam.

Berdasarkan siasatan awal, motif kejadian ini adalah disebabkan oleh masalah peribadi antara suspek dan isterinya yang sedang hamil peringkat awal.

Mangsa yang ditembak pada jarak kira-kira tiga hingga empat meter telah ditolak pada keadaan stabil dan akan menjalani pembedahan lanjutan. Beliau juga mendedahkan bahawa suspek didakwa memperoleh pistol secara haram.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain, menyatakan bahawa senjata api berkenaan, pistol semi automatik kaliber 9mm, diduga diperoleh dari negara jiran.

Isteri pengawal peribadi tersebut, Siti Noraida, 28, memaklumkan bahawa dia bergegas ke Hospital Cyberjaya selepas menerima maklumat mengenai kejadian pada kira-kira jam 2 pagi. Dia menyatakan bahawa suaminya ditugaskan sebagai pengawal peribadi secara sambilan sebelum Ramadan.

Rakan sekerja mangsa, Mohd Affan Mohd Aris, berkata bahawa Along sebenarnya tidak sepatutnya bekerja pada malam kejadian tetapi mengambil alih tugas rakan sekerja wanita yang mengambil cuti untuk Hari Raya Aidilfitri. Affan juga menyatakan bahawa rakannya itu menghantar gambar lencana kerja pada 12.48 pagi dengan menulis ‘bertugas’ dalam grup WhatsApp syarikat sekuriti tempat mereka bertugas.

Farah, melalui peguamnya di Facebook, dinasihatkan untuk tidak membuat sebarang kenyataan mengenai kes ini buat sementara waktu dan diminta untuk merujuk kepada kenyataan rasmi dari pihak polis.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain, mengesahkan bahawa suspek berjaya ditahan di Kota Bharu, kira-kira jam 3 petang. Suspek telah diberi perintah reman bermula hari ini sehingga 22 April untuk membantu siasatan lanjut.

Suspek ditahan bagi membantu siasatan di bawah Seksyen 8 Akta Senjata Api (Penalti Lebih Berat) 1971 dan Seksyen 8 (a) Akta Senjata 1960. Dia juga dikenakan perintah reman di bawah Peraturan 25(1)(o) Peraturan-peraturan Pendaftaran Negara (PPPN) 1990 (memiliki kad pengenalan individu lain) dan Seksyen 108(3)(f) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (menggunakan nombor plat kenderaan palsu).

Di mahkamah, suspek meminta tujuh orang peguam untuk mewakili dirinya.

Shuhaily menyatakan bahawa pihak polis tidak menolak kemungkinan suspek berhasrat untuk melarikan diri ke Makkah melalui Thailand, disebabkan penemuan sejumlah wang tunai dalam mata wang Riyal dan Baht yang dirampas bersama suspek.

Hafizul ditahan semasa mengambil laporan kesihatan di Hospital Pakar Perdana, Kota Bharu, dan akan dibawa pulang ke Selangor hari ini untuk siasatan lanjut. Isteri mangsa mengesahkan bahawa suaminya telah dibawa ke bilik bedah Hospital Cyberjaya pada jam 11.30 pagi tadi.

BACA:
Bengang imam baca surah panjang ketika solat subuh, makmum terkejar hadap trafik buat aduan
Program Subuh Macam Jumaat melarat ke Singapura, ribuan anak muda turut serta memenuhi masjid
Saling tak tumpah seperti ibunya, ini penampilan terkini Puteri Ameerah ketika istiadat perkahwinan diraja