“Tak payah kacau, i nak cepat ni” – Pasangan buat muka tak bersalah parkir kereta dekat kotak OKU

“Tak payah kacau, i nak cepat ni” – Pasangan buat muka tak bersalah parkir kereta dekat kotak OKU.

Walaupun orang ramai sudah cukup maklum bahawa tempat letak kereta berwarna biru dengan logo orang duduk roda adalah khas untuk golongan kurang upaya (OKU), masih ada yang mengabaikan etika menggunakan kawasan parkir OKU tersebut.

Baru-baru ini, pusat beli-belah IOI City Mall berkongsi video eksperimen sosial untuk mengesan sama ada pengunjung mereka menyalahgunakan tempat letak kereta khas ini.

Video tersebut dirakam bersama TikToker terkenal, @IamZach (Zachary), pada hari Minggu, ketika pusat beli-belah itu sedang penuh dengan pengunjung.

Di awal video, mereka merekam aksi beberapa pelanggan yang datang bersama keluarga menggunakan tempat letak kereta OKU tersebut.

Selepas 90 minit, sebuah Proton Iriz memasuki tempat letak kereta OKU di hadapan pintu masuk pusat beli-belah.

"Tak payah kacau, i nak cepat ni" - Pasangan buat muka tak bersalah parkir kereta dekat kotak OKU

Pasangan yang keluar dari kereta tersebut terus berjalan ke dalam pusat beli-belah seolah-olah tidak melakukan kesalahan.

Zachary segera mendekati mereka dan memberitahu bahawa mereka sepatutnya tidak meletakkan kenderaan di tempat letak kereta khas tersebut.

“Saya sekejap je, OK?” ujar pemandu Iriz tersebut sejurus ditegur oleh Zachary.

TikToker itu mengikut pasangan tersebut dan menyatakan bahawa tindakan mereka adalah salah serta mencadangkan agar mereka mengalihkan kenderaan dari tempat letak kereta OKU.

Namun, respon pemandu itu agak mengejutkan.

“Awak tak kerja sini pun, awak OKU ke apa? Kalau awak bukan OKU, awak bukan kerja sini, awak relaxlah.

“Tak payah kacau-kacau. Saya nak cepat ini, eh,” jawab lelaki tersebut meninggalkan Zachary terpinga-pinga.

Netizen memberikan pelbagai reaksi terhadap respon yang diberikan oleh pasangan yang menyalahgunakan tempat letak kereta OKU itu.

Banyak yang kurang senang dan tidak puas hati melihat sikap angkuh lelaki tersebut apabila ditegur.

Pada masa yang sama, mereka mencadangkan bahawa jika orang ramai berdepan dengan situasi serupa, mereka harus segera membuat aduan ke pejabat pengurusan pusat beli-belah agar tindakan diambil.

Di samping itu, ada netizen yang mencadangkan agar pusat beli-belah memasang kamera penjagaan untuk mengawasi penyalahgunaan tempat letak kereta OKU yang berleluasa.

Dengan cara ini, pihak pusat beli-belah dapat membuat pengumuman untuk meminta pemilik kenderaan mengalihkan kenderaan mereka dari tempat letak kereta khas. Jika masih degil, tindakan boleh diambil, termasuk denda dan mengunci tayar kenderaan mereka.

Pada akhir video, walaupun lelaki tersebut menyatakan mereka hanya akan sebentar, ternyata pasangan tersebut mengambil masa kira-kira 40 minit untuk keluar dari pusat beli-belah tersebut.

@ioicitymallmy What are your thoughts on OKU parking usage? A social experiment in IOI City Mall, in collaboration with @IamZach #socialexperiment #ioicitymall #okuparking ♬ original sound – IOI Mall Puchong
BACA:
Isu larangan tulis ucapan ‘Merry Christmas’ pada kek tempahan, JAKIM tampil beri penjelasan
“Yang datang buat kali pertama pasti terlepas” – Warga Malaysia didenda sebanyak RM10,000 di Singapura
Jangan main telefon sambil buang air, boleh mendatangkan penyebaran kuman ke dalam rumah