Tak payah masam muka nak masuk kelas, pihak universiti bagi cuti untuk perempuan yang datang bulan

Tak payah masam muka nak masuk kelas, pihak universiti bagi cuti untuk perempuan yang datang bulan.

Menjadi seorang wanita bukanlah perkara yang mudah, terutamanya kerana setiap bulan kita menghadapi kitaran haid. Bagi beberapa wanita, khususnya dari kalangan mereka yang mengalami kesakitan senggugut dan sakit pinggang, datang bulan sering kali menjadi satu cabaran yang memerlukan penanggungan kesakitan.

Bagi sesetengah individu, terkadang pada hari pertama datang bulan, keinginan untuk bermalas-malasan dan baring saja menjadi kuat disebabkan ketidakmampuan untuk berdiri. Menyedari cabaran ini, Universiti Thammasat di Bangkok, Thailand, baru-baru ini mengeluarkan kenyataan yang menyatakan bahawa mahasiswi yang menghadapi masalah datang bulan akan dibenarkan mengambil cuti.

Tak payah masam muka nak masuk kelas, pihak universiti bagi cuti untuk perempuan yang datang bulan

Menurut laporan The Thaiger, mahasiswi yang menghadapi masalah datang bulan diberi kebenaran untuk mengambil cuti sakit, dan ini tidak akan memberi kesan negatif terhadap prestasi pembelajaran mereka. Dengan kata lain, cuti yang diambil ketika datang bulan tidak akan dianggap sebagai ponteng.

Keputusan universiti ini dibuat dengan memahami bahawa wanita tidak hanya menghadapi sakit perut akibat senggugut semata-mata, tetapi juga mungkin mengalami gejala lain seperti sakit kepala, lenguh-lenguh, sembelit, atau cirit-birit. Dengan inisiatif ini, diharapkan mahasiswi wanita dapat menghadapi tempoh datang bulan dengan lebih selesa dan tanpa beban tambahan terhadap pembelajaran mereka.

BACA:
Isteri rentap, lempang suami berkali-kali di rumah pelacuran
Sanggup ‘sorok’ dari pengetahuan suami sah, Peguam Syarie dedah punca kerosakan nasab
Perasan tak kalau nampak kapal terbang lalu mesti mengeluarkan asap atau garisan putih? Rupanya ini ‘function’ dia