Tak sangka, guru yang Kantoi hina anak murid autisme dalam group whatsapp rupanya ada ‘plot twist’

Sebelum ini, kontroversi merebak apabila seorang guru didakwa mengejek dan menghina anak muridnya yang menghadapi masalah autisme melalui perbualan WhatsApp.

Guru tersebut disyaki bermaksud untuk menjalankan ejekan terhadap pelajar istimewa tersebut di dalam kumpulan sembang guru, tetapi secara tidak sengaja menghantar mesej tersebut ke dalam kumpulan sembang yang melibatkan ibu bapa.

Walaupun guru tersebut segera menghapuskan mesej tersebut, namun keadaan sudah terlanjur apabila bapa pelajar berjaya merakam tangkapan skrin mesej tersebut.

Masyarakat dalam talian kemudian menyuarakan kekecewaan mereka terhadap tindakan guru tersebut yang menghina anak murid sendiri, serta meminta Kementerian Pelajaran Malaysia untuk mengambil tindakan sewajarnya.

Ramai tidak menyangka seorang guru boleh bertindak sedemikian tanpa pengetahuan ibu bapa, terutamanya memandangkan profesion guru dihormati.

Tak sangka, guru yang Kantoi hina anak murid autisme dalam group whatsapp rupanya ada 'plot twist'

“Kepada Kementerian Pelajaran Malaysia, sila ambil tindakan terhadap seorang guru dari SK. Pekan Tuaran yang mengeluarkan kata-kata kasar terhadap murid yang mengidap autism. Guru tersebut didakwa menghantar mesej dalam satu kumpulan WhatsApp tetapi kemudiannya memadamkannya apabila sedar mesej tersebut terhantar ke dalam kumpulan yang melibatkan bapa murid tersebut, dengan sempat membuat tangkapan skrin,” luahan seorang warganet.

Berikutan kritikan yang diterima dari pelbagai pihak, guru tersebut dikatakan telah memadamkan akaun media sosialnya. Ramai juga menyeru agar guru itu meletak jawatan jika hanya berkecimpung dalam profesion guru semata-mata untuk gaji tanpa semangat sebagai pendidik.

Beberapa pihak juga berharap agar insiden ini dapat dijadikan iktibar oleh guru tersebut untuk masa depan. Lebih mengejutkan, laman Beautifulnara turut mendedahkan bahawa guru tersebut sendiri mempunyai seorang anak istimewa di bawah jagaannya.

Oleh itu, rasa kecewa masyarakat semakin mendalam kerana guru tersebut dengan mudahnya menghina anak istimewa orang lain yang notabene merupakan muridnya sendiri.

BACA:

Pemandu teksi ambil masa 5 hari nak jumpa dan pulangkan duit lebihan pelanggan sebanyak RM111,000
Bapa luah rasa kecewa, guru kantoi kutuk murid OKU dan tersalah hantar dalam grup kelas
“Maaf parcel dah buang” – Penghantar bungkusan buat perangai, biadab dan kurang sopan dengan pelanggan