“Tak sangka pula tak boleh” – Peniaga kantoi defrost daging atas lantai, ditegur Inspektor kesihatan

“Tak sangka pula tak boleh” – Peniaga kantoi defrost daging atas lantai, ditegur Inspektor kesihatan.

Tempat penyediaan makanan terutamanya di restoran seharusnya sentiasa bersih untuk memastikan kesihatan dan keselamatan pelanggan terjamin.

Walau bagaimanapun, terdapat peniaga atau pengusaha restoran yang kadang-kala mengabaikan atau mungkin terlepas pandang aspek ini yang sepatutnya diberikan perhatian.

Melalui satu video yang menjadi viral di TikTok, seorang inspektor kesihatan yang dikenali sebagai Abang IK yang bertugas di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menegur seorang peniaga yang melakukan kesilapan ketika memproses bahan mentah sebelum dimasak.

Menurut peniaga tersebut, dia sudah biasa menyahbeku daging di dalam besen yang berisi air dan diletakkan di atas lantai, tanpa menyedari bahawa amalannya ini melanggar garis panduan yang ditetapkan oleh KKM.

“Daging ini saya nak rebus, tapi masih keras, jadi saya perlu melembutkannya dahulu. Biasanya kami selalu buat begitu, setiap hari.

"Tak sangka pula tak boleh" - Peniaga kantoi defrost daging atas lantai, ditegur Inspektor kesihatan

“Tidak disangka yang ini tidak dibenarkan, saya tidak pernah sedar bahawa ini salah,” kata peniaga tersebut ketika ditegur oleh Abang IK.

Abang IK kemudian menerangkan teknik yang betul untuk menyahbeku daging.

“Tidak boleh mencuci daging, ayam, atau ikan di lantai. Anda perlu mencucinya di dalam singki dengan air yang mengalir, dan tidak boleh ada air bertakung.

“Kenapa perlu air mengalir? Sebab dalam daging beku terdapat darah, dan apabila daging itu sudah cair dan suhunya sama dengan suhu bilik, bakteria dalam darah itu akan menjadi aktif semula.

“Alahai, begitu kotor. Sehebat mana pun makanan itu, jika situasi di belakang dapur seperti ini, selera saya hilang dengan segera.

“Kenapa tidak boleh di lantai? Kerana kami risau ada binatang seperti kucing atau sebagainya yang boleh datang menyentuhnya, sudah tentu itu tidak bersih.

“Ingatlah, betulkan amalan yang biasa dan biasakan yang betul,” tegur Abang IK memberikan amaran.

Di ruang kapsyen, Abang IK menyebut bahawa walaupun perkara ini mungkin kelihatan remeh bagi sesetengah orang, ia sebenarnya membawa impak yang besar.

“Jangan ambil jalan pintas dan mudah, ini melibatkan nyawa orang lain,” tegur Abang IK dengan tegas.

Dalam ruang komen, ramai warganet merasa kesal kerana terdapat peniaga yang tidak mengambil berat tentang kebersihan.

“Saya pernah pergi ke kedai sup bihun terkenal. Peniaga letak bihun dalam penapis di atas lantai, padahal pelanggan selalu lalu di situ.

“Alahai, begitu kotor. Walaupun makanannya enak, jika keadaan di belakang dapur seperti ini, selera saya langsung hilang.

“Baguslah Abang IK, salah tetap salah. Teguran yang lembut tapi tegas dan memberi kesan kepada hati,” kata seorang warganet.

@abgiknaktegur Kesalahan yang kerap dilakukan apabila melakukan proses nyahbeku daging dan ayam…jangan ambil jalan singkat dan mudah, ini melibatkan nyawa orang lain #abgikdahtegur #sahabat #inspektorkesihatan #KKM #fypage #fyppppppppppppppppppppppppppppppppppp #fyp #karnivalKekalSihat ♬ original sound – Abg IK 🤟🏻
BACA:
Ibu terkilan bayi meninggal ketika dalam perut, terkena jangkitan virus daripada kucing
“Mati-mati ingat sesungut lipas” – Pemuda terkejut jumpa lipan berukuran 60cm dalam rumah
Surat Osama Bin Laden tiba-tiba tular selepas 21 tahun, ada kena mengena dengan pergolakan negara timur tengah