“Tanggungjawab sebagai pengerusi FDAM suatu yang berat tetapi saya teruja buat pembaharuan” – Afdlin Shauki

“Tanggungjawab sebagai pengerusi FDAM suatu yang berat tetapi saya teruja buat pembaharuan” – Afdlin Shauki.

Datuk Afdlin Shauki, pengarah filem terkenal, telah dipilih sebagai Pengerusi Persatuan Pengarah Filem Malaysia (FDAM) bagi penggal 2024 hingga 2025.

FDAM mengumumkan pemilihan tersebut berdasarkan undian majoriti ahli yang hadir pada Mesyuarat Agung Dwitahunan FDAM ke-25 di Pawagam Mini P. Ramlee, Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS), Hulu Kelang, Selangor, semalam.

Menurut kenyataan, Afdlin menyatakan komitmen untuk membantu ahli persatuan mencapai tahap profesionalisme yang lebih tinggi dan mengangkat imej persatuan tersebut.

“Tanggungjawab sebagai pengerusi FDAM adalah sesuatu yang berat, tetapi saya teruja untuk bersama rakan-rakan membawa pembaharuan dan penjenamaan yang baru supaya kita semua dapat kembali berbangga memegang kad keahlian FDAM.

“Masalah FDAM tidak dihormati, mungkin apa yang telah dilakukan sebelum ini, kita biarkan di belakang tetapi kita akan merebranding FDAM ini menjadi tonggak utama bagi pengarah-pengarah di Malaysia. Jika seseorang ingin menjadi pengarah, dia harus menjadi ahli FDAM dan diiktiraf sebagai ahli FDAM,” katanya.

“Tanggungjawab sebagai pengerusi FDAM suatu yang berat tetapi saya teruja buat pembaharuan" - Afdilin Shauki

Afdlin juga menyatakan bahawa penyertaan sebagai ahli FDAM terbuka kepada pengaruh digital untuk memberi peluang kepada golongan itu menimba ilmu dan pengalaman bersama FDAM serta ahli-ahli senior yang mempunyai banyak pengalaman dalam mengarah filem.

“Kita mendekati mereka kerana sekarang ini dunia ‘content’ ada di tangan mereka sebenarnya. Kita tidak boleh sombong dan duduk dalam kepompong kita; sebaliknya, kita harus membuka tangan kita untuk menerima pembikin filem bebas tanpa mengira bangsa atau destinasi, agar kita sentiasa menyokong mereka dan akhirnya memperkasakan semula filem-filem Malaysia yang menjadi objektif utama,” katanya.

Selain jawatan pengerusi, sembilan jawatan lain turut dipertandingkan iaitu Timbalan Pengerusi (Khir Mohd Noor), Setiausaha (Mohamad Zaini Hassan), Timbalan Setiausaha (Don Hoe), Bendahari (Loganathan Kanabathy), Timbalan Bendahari (Terry Chan), dan empat Ahli Jawatankuasa terdiri daripada Mohamed Faizal Syed Ariff, Elrafaei Sapi, Faisal Chal Ahmad, dan Muhammad Aiman Mohammad Zaki.

BACA:
Guru risau tengok generasi muda sekarang, murid darjah 5 lukis orang lidi buat hubungan intim
Penghantar makanan jadi jutawan sekelip mata lepas jumpa telefon bimbit pelancong
“Terkejut aku bila sampai kubur, nampak seorang gadis tak dapat keluar dari kubur arwah ibunya”