Telus cermin kereta walaupun gelap, kamera “speed trap” beresolusi tinggi bakal digunakan di seluruh negara

Telus cermin kereta walaupun gelap, kamera “speed trap” beresolusi tinggi bakal digunakan di seluruh negara.

Pengetahuan umum menunjukkan bahawa kelajuan adalah penyebab utama kemalangan maut di jalan raya. Selain itu, pelbagai kesalahan lain juga menjadi punca serius bagi kemalangan.

Bagi mengatasi isu ini, kamera pengawasan ‘ultra’ beresolusi tinggi akan diperkenalkan sebagai langkah pencegahan. Alat peranti baru ini, yang akan diperkenalkan di seluruh negara, mempunyai beberapa spesifikasi terbaik, termasuk keupayaan untuk merekod pemanduan melebihi had yang dibenarkan dan pelanggaran lampu isyarat merah.

Menurut laporan dari Daily Star dan mStar Online, kamera pengawasan ini diperbuat di Jerman dan dilengkapi dengan fungsi dua hala, menggunakan sistem grid maya pintar, dan radar. Selain itu, kamera ini mampu mendeteksi pemandu yang tidak memakai tali pinggang keselamatan atau menggunakan telefon bimbit semasa memandu.

Telus cermin kereta walaupun tinted, kamera "speed trap" beresolusi tinggi bakal digunakan di seluruh negara

Jurucakap pembuat Jenoptik menyatakan bahawa peranti ini tidak hanya menjimatkan kos pemasangan, tetapi juga lebih murah untuk penyelenggaraan. Sistem ini memberikan ukuran tepat dengan resolusi tinggi, bahkan semasa kondisi gelap akibat cuaca.

“Sistem ini secara serentak boleh mengukur kelajuan di kedua-dua arah dan di beberapa lorong serta membezakan antara kereta dan trak. Had laju yang berbeza kemudiannya boleh dipraset untuk kelas dan lorong kenderaan yang berbeza. Flash juga tiada sekiranya terdapat pemandu yang melakukan kesalahan jalan raya,” katanya.

BACA:
Rumah keluarga terbesar di dunia, dihuni oleh 199 tinggal di bawah satu bumbung
Wanita ini guna keedah unik untuk mempromosikan barangan, perlukan 3 saat untuk raih RM65 juta
2 individu buka cerita tentang dakwaan lelaki diperdaya isteri orang untuk berkahwin tapi ada ‘plot twist’