Tular gambar pasport negara Indonesia tahun 1964, larang rakyat melawat 3 negara termasuk Malaysia

Tular gambar pasport negara Indonesia tahun 1964, larang rakyat melawat 3 negara termasuk Malaysia.

Berita tentang pasport negara jiran, Indonesia, dari tahun 1964 yang menyekat rakyatnya melawat Malaysia telah menjadi viral di platform X.

Dalam entri yang dikongsikan oleh pengguna @TravelJimat di aplikasi X, terlihat pasport tersebut menyekat beberapa negara untuk dilawati oleh rakyat Indonesia, termasuk Israel, Taiwan, dan yang paling menarik perhatian adalah Malaysia.

Pengguna tersebut menjelaskan, “Berlaku untuk seluruh dunia kecuali Taiwan, Israel dan apa juga yang dinamakan Malaysia.”

Tular gambar pasport negara Indonesia tahun 1964, larang rakyat melawat 3 negara termasuk Malaysia

Kejadian ini menarik perhatian warganet, dan beberapa orang berpendapat bahawa penyekatan ini berkaitan dengan Konfrontasi Indonesia-Malaysia yang berlaku pada tahun 1963 hingga 1966.

Sebagai informasi tambahan, konflik Malaysia-Indonesia berlaku akibat bangkangan politik dan tentera Indonesia terhadap pembentukan Malaysia atau Penyatuan Tanah Melayu (kini Malaysia Barat) pada tahun 1963. Presiden Soekarno juga sebelum ini memutuskan hubungan ekonomi, politik, dan sosial antara Persekutuan Tanah Melayu.

BACA:
Selepas 30 tahun, aisberg berkeluasan 4,000 kilometer persegi mula cair dan hanyut ke Lautan Selatan
Pemandu ambulans alami detik seram, ‘terserempak’ dengan pontianak lepas hantar jenazah
Doktor ajar cara masak mi segera yang betul, barulah tak takut nak makan tiap hari