JebatDerhaka

Tumbuh bak cendawan, Perdana Menteri baharu Thailand bakal sekat ganja yang digunakan secara rekreasi

Tumbuh bak cendawan, Perdana Menteri baharu Thailand bakal sekat ganja yang digunakan secara rekreasi.

Perdana Menteri baharu Thailand berjanji mahu sekat penggunaan ganja bagi tujuan perubatan sahaja selepas ribuan kedai ganja dibuka di seluruh negara sejak negara ini menjadi yang pertama di Asia untuk ‘menghalalkan’ kanabis setahun yang lalu.

Kerajaan akan berusaha ‘memperbaiki’ dasar kanabis dan penjualannya, kata Srettha Thavisin dalam temu bual dengan Haslinda Amin daripada Bloomberg Television pada hari Rabu (20 Sept) di New York.

“Sesungguhnya, undang-undang perlu ditulis semula,” kata Srettha.

“Ia perlu diperbaiki. Kami boleh mengawalselia penggunaannya untuk perubatan sahaja,” katanya, sambil menambah bahawa tidak boleh ada pendekatan separuh hati untuk penggunaan ganja secara rekreasi.

Parti Pheu Thai Srettha mempromosikan kempen anti-dadah sebelum pilihan raya Mei dan berjanji untuk membatalkan dasar penting menyah jenayah ganja..

Tumbuh bak cendawan, Perdana Menteri baharu Thailand bakal sekat ganja yang digunakan secara rekreasi

Keputusan untuk menghalalkan ganja di negara tersebut telah menyebabkan kedai menjual ganja tumbuh bak cendawan, peningkatan pesat hampir 6,000 pusat penjualan di seluruh negara. Mereka menjual segala-galanya daripada bongkah cannabis hingga ekstrak minyak yang mengandungi kurang daripada 0.2% tetrahidrokannabinol – sebatian psikoaktif yang memberikan pengguna perasaan “high.”

Petani Thailand juga dibenarkan untuk menanam kanabis dengan bebas selepas mendaftar dengan Pentadbiran Makanan dan Dadah negara. Pemilik pusat penjualan tempatan juga telah mengadu tentang import tanpa batas dan harga yang merosot.

Kerajaan Srettha telah berjanji untuk ‘menghapuskan’ dadah dari masyarakat Thailand, dengan perdana menteri mengatakan beliau akan ‘mengurangkan’ ancaman itu dalam tempoh setahun semasa mempengerusikan acara memusnahkan dadah yang dirampas oleh pihak berkuasa minggu ini.

BACA:
Kisah dan sejarah tentang Kicap Cap Udang, mula menapak pada tahun 1945
Lelaki maut terjatuh jambatan gara-gara Google Map, keluarga nekad saman demi membela nasib
Budak 7 tahun bengkak pipi dilempang guru gara-gara tak jumpa surat dalam bag sekolah