Wanita pesara kerajaan lesap RM122,000 lepas jumpa tiga wanita China ketika berada di pasar tani

Akibat percaya dirinya bernasib malang, seorang wanita pesara kerajaan mengalami kerugian kira-kira RM122,000 selepas diperdaya oleh tiga bomoh warganegara China.

Pemangku Ketua Polis Daerah Padawan DSP Lim Jaw Shyong menyatakan bahawa kejadian tersebut berlaku apabila mangsa yang berusia dalam lingkungan awal 60-an dihampiri oleh tiga wanita China semasa berada di pasar tani Pekan Batu 10, Kota Padawan kira-kira pukul 6 pagi semalam.

Katanya, modus operandi suspek adalah meminta bantuan mangsa untuk mencari seorang lelaki bernama Akek yang dipercayai sebagai pengamal perubatan tradisional.

Beliau menjelaskan bahawa ketiga-tiga suspek kemudian menjemput mangsa untuk pergi bersama-sama mendapatkan rawatan daripada Akek kerana dikatakan mangsa bernasib malang.

“Mangsa telah diarahkan untuk masuk ke dalam sebuah kenderaan yang dinaiki oleh suspek sebelum suspek mengambil seutas rantai leher emas dan seutas rantai tangan emas yang dipakai oleh mangsa,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Wanita pesara kerajaan lesap RM122,000 lepas jumpa tiga wanita China ketika berada di pasar tani

Selain itu, Lim berkata, mangsa juga diarahkan untuk mengambil barang-barang berharga miliknya yang disimpan di rumah untuk diserahkan kepada mereka bagi tujuan perubatan.

Selepas itu, katanya mangsa pulang ke rumah dan mengambil wang tunai RM1,200, mata wang Yen 50,000 dan pelbagai barang kemas yang kemudian diserahkan kepada suspek.

Beliau menambah, suspek kemudian memberikan sebuah beg berwarna merah yang berisi barang-barang kepada mangsa dan memberitahu syarat bahawa beg tersebut tidak boleh dibuka selama sembilan hari.

Justeru, Lim berkata, mangsa hanya menyedari ditipu apabila membuka beg tersebut dan mendapati hanya mengandungi dua botol air mineral serta sebungkus garam sahaja.

Susulan itu, katanya mangsa tampil membuat laporan polis semalam untuk siasatan dan tindakan segera.

BACA:
Niat nak elak kesesakan lalu lintas tak kesampaian, ‘Waze’ scam 100 buah kereta masuk lorong kecil
Orang ramai perasan sesuatu dalam video podcast Amelia Henderson, lain pula cerita lepas netizen siasat
Pegawai penjara cerita pengalaman ketika berkhidmat di penjara, sambut aidilfitri dengan banduan akhir Mona Fandey