JebatDerhaka

Wanita tak ada kaki pada usia 29 tahun, dakwa kerap makan jajan dan benda yang manis sejak kecil

Wanita tak ada kaki pada usia 29 tahun, dakwa kerap makan jajan dan benda yang manis sejak kecil.

Menurut Muslihah, dia mengetahui tentang penyakit itu selepas dipanggil menghadiri Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) sejurus menamatkan persekolahan.

“Mula-mula dapat panggilan PLKN. Lepas tu saya pergi buat pemeriksaan doktor. Sebelum check up PLKN, tak pernah tahu ada kencing manis.

“Jadi doktor tak sarankan saya pergi sebab dari segi pemakanan, ia tak ikut jam, lepas tu saya mungkin terlepas waktu makan ubat. Jadi doktor tak sarankan saya pergi.

“Doktor suruh mula dengan makan ubat dulu. Lepas tu kena cucuk insulin,” ujarnya menerusi video tular di TikTok.

Selain faktor keturunan, Muslihah berkata dia percaya mendapat penyakit itu kerana gemar makan makanan tidak berkhasiat ketika zaman kecil.
Wanita tak ada kaki pada usia 29 tahun, dakwa kerap makan jajan dan benda yang manis sejak kecil

“Mungkin terlalu banyak waktu sekolah dulu suka makan jajan. sejarah keturunan pun ada,” ujarnya lagi yang dilihat duduk di atas kerusi roda sambil memakai kaki palsu.

Menerusi video itu, Muslihah turut meluahkan rasa gembira selepas dia menerima tajaan kaki palsu daripada badan amal PruBSN Prihatin.

Tambah Muslihah, dia pada awalnya tidak yakin untuk memakai kaki palsu, namun lama-kelamaan semakin selesa dan gembira dengan perubahan diri dan kehidupannya.

“Rasa mula-mula tu macam tak yakin tapi bila dah cuba lama-lama tu, ada la rasa. Terima kasih banyak-banyak sebab mengharap sangat, dapat rasa gembira.

“Dua tahun terduduk (sejak dipotong kaki) macam ni. Bila dapat jalan balik tu, tak terkata perasaan macam mana,” ujar Muslihah lagi.

Menjengah ke ruangan komen, ramai netizen membahaskan isu diabetes dan saling berpesan agar masyarakat di luar sana mengawal pengambilan gula.

“Diabetes ni bukan semalam makan, hari ni kena. Tapi tabiat pemakanan seumur hidup sejak kita kecil.

“Kadang-kadang tak makan jajan dan minum air bergula pun kena juga diabetes. Selalunya saya tengok yang banyak makan kuih-kuih manis, nasi, roti. Banyak makan karbohidrat.

“Masa check up nak masuk PLKN dah ada kencing manis? Maknanya dari umur 18 lagi gula dalam darah dia dah tinggi.

“Rupanya ada yang lagi muda daripada mak saya. Mak saya umur 39 potong kaki,” tulis beberapa netizen.

BACA:
Kisah rakyat Jepun yang menetap di Malaysia pada abad 20-an, digelar ‘Robin Hood’ islam
Azwan Ali kongsi detik ketika dirawat perawat islam, tahan sakit masa ayat suci Al-Quran dibacakan
Ibu yang tidak berperikemanusiaan, selamba beranak dalam lif dan buang bayi dalam tong sampah, siap cuci darah guna tisu