“Yang datang buat kali pertama pasti terlepas” – Warga Malaysia didenda sebanyak RM10,000 di Singapura

“Yang datang buat kali pertama pasti terlepas” – Warga Malaysia didenda sebanyak RM10,000 di Singapura.

Dua lelaki warga Malaysia tidak menjangka kunjungan ke Singapura baru-baru ini menyebabkan mereka dikenakan denda hampir RM10,000.

Menurut video Instagram @the.timestamps, semasa mereka hendak meninggalkan negara jiran itu, didapati kad AutoPass mereka mengalami masalah. Kad tersebut berperanan sebagai Permit Kemasukan Kenderaan elektronik untuk kereta dan motosikal bernombor pendaftaran asing, digunakan untuk mencatat kemasukan kenderaan asing ke Singapura dan membayar bayaran masuk dan keluar dari negara tersebut.

“Pada masa kita hendak keluar dari Singapura, kad kita mengalami masalah, dan kita terus pergi ke pejabat Pihak Berkuasa Pengangkutan Darat (LTA).

“Selepas pemeriksaan, didapati kad kita mempunyai tunggakan bayaran sebanyak SGD2,678.50 kerana sistem mereka tidak merekodkan kita keluar dari negara itu sejak empat bulan lalu — kali terakhir kita masuk ke Singapura,” kata The Timestamps.

Mereka meminta LTA mengesahkan kepada pihak imigresen, tetapi atas beberapa sebab, LTA dan imigresen menggunakan pangkalan data yang berbeza dan tidak dapat mengesahkan.

"Yang datang buat kali pertama pasti terlepas" - Warga Malaysia didenda sebanyak RM10,000 di Singapura

“Selepas dua jam berbincang dengan pegawai LTA, kita diminta membayar denda atau kereta kita akan disita.

“Kita tidak faham bagaimana kita boleh keluar dan masuk Singapura jika terdapat masalah pada kad Autopass tersebut.

“Hanya sebahagian pegawai imigresen yang mengingatkan anda untuk mengimbas kad, sebahagian lagi tidak — kita perlu mengingatkan diri sendiri — rasanya bagi orang ramai yang datang buat kali pertama, pasti terlepas mengenai perkara itu (mengimbas kad),” ungkap kekecewaan mereka.

Mereka mengatakan bahawa meskipun telah menghantar rayuan melalui emel kepada LTA, mereka masih belum menerima sebarang maklum balas. Mereka berharap agar sesiapa yang boleh membantu, akan sangat dihargai.

“Kami membuat video ini sebagai ‘peringatan’ kepada sesiapa yang ingin memandu sendiri ke Singapura, pastikan sentiasa mengimbas kad Autopass di imigresen setiap kali masuk dan keluar negara itu.

“Pastikan juga untuk sentiasa memeriksa sebarang mesej ralat. Kongsi video ini kepada rakan-rakan yang merancang untuk memandu ke Singapura supaya mereka tidak dikenakan denda hampir RM10,000 atau lebih,” pesan The Timestamps.

Dalam komen-komen pada video tersebut, beberapa individu turut berkongsi pengalaman yang serupa, kebanyakkannya membayar denda yang dikenakan. Ada juga yang menyatakan bahawa pihak berkuasa Singapura boleh memeriksa rekod pasport dan menyelesaikan isu tanpa perlu membayar denda.

BACA:
Sangat bahaya! Lebih baik elak dari berdepan dengan fenomena ombak berbentuk petak
Memiliki rumah dan kenderaan sendiri pada umur 19 tahun, penternak muda kongsi rahsia jadi jutawan
Kantoi melakukan hubungan ‘pelik’ dengan seekor lembu, pemuda diharamkan bela haiwan selama 10 tahun